Tuinontwerp – Hoe ontwerp je een kleine tuin?

Bij het ontwerpen van een kleine tuin moet elke centimeter ruimte worden benut en visuele trucs worden gebruikt om de tuin groter te laten lijken. Plannen voor kleine tuinen moeten tot op de millimeter nauwkeurig zijn, want er is geen ruimte voor bijsturing als bij het aanleggen van de tuin blijkt dat het plan niet klopt.

Veel mensen denken dat het aanleggen van een heel kleine tuin geen planning vereist, maar het tegendeel is waar. Het is vooral belangrijk om een plan met beperkte ruimte op te stellen, zodat de afgewerkte tuin voldoet aan de praktische behoeften en er geweldig uitziet. Het opstellen van een gedetailleerd tuinontwerpplan zorgt ervoor dat alle functionele gebieden de juiste afmetingen hebben en goed passen in uw hovenier opleiding. Met een goed tuinontwerpplan kunt u een landschapsaannemer benaderen en ervoor zorgen dat uw tuin in goede staat verkeert voordat u geld uitgeeft. Enkele goed voorbereide 3D-afbeeldingen helpen uw tuin tot leven te brengen en te zien hoe het voelt als het eenmaal is aangelegd. Het tuinmodel en de visuele elementen zijn de definitieve bevestiging dat alle ruimtes in harmonie met elkaar werken om van de tuin een comfortabele en ontspannende plek te maken om tijd door te brengen.

Een eenvoudige lay-out met strakke lijnen en sterke geometrische vormen is het beste bij het ontwerpen van een kleine tuin. Het ontwerp mag niet te ingewikkeld zijn. Als je een bocht nodig hebt, is een middencirkel die gras, bomen, bestrating of een pad kan zijn, beter dan de lastige bocht uit de vrije hand.

Het is verleidelijk om tuinkenmerken te verkleinen om te voorkomen dat de ruimte rommelig wordt, maar dit zal resulteren in een wirwar van onbeduidende elementen die precies het tegenovergestelde doen. Het opnemen van een gedurfde enkele structuur zoals een stevige pergola of een gepleisterde blokwerkmuur rond een zitgedeelte creëert een omhullend gevoel, introduceert een dramatische toets en brengt focus in het interieur van de tuin. Een getextureerde afwerking, zoals een bekleding van leisteen of grind, kan op terrasmuren worden gebruikt om interesse toe te voegen en te voorkomen dat grenzen aanmatigend worden.

Houten constructies zoals pergola’s en bogen maken verticale beplanting mogelijk en zorgen voor hoogte. Geplaatst op een grensmuur, vervaagt een zwaar beplante pergola de rand van de tuin en suggereert extra ruimte daarbuiten. Om de diepte van de tuin te vergroten, schildert u een zwarte rechthoek op de muur aan het einde van de pergola om een ingang naar een andere tuin buiten de muur te suggereren. Een andere zeer goede manier om hoogte en drama aan uw tuin toe te voegen, is door bomen toe te voegen. Een goedgekozen boom vormt niet alleen een direct middelpunt van de tuin, maar voegt ook het essentiële 3D-element toe. Er zijn kleine bomen die geschikt zijn voor zelfs de kleinste tuinen.

Een poort aan een muur of schutting omgeven door wijnranken wekt de illusie dat de tuin buiten haar grenzen doorloopt. Een goed geschilderde trompe l’oeil-ingang op een muur omringd door groenblijvende bomen en klimplanten is een eenvoudige en leuke manier om interesse toe te voegen en meer ruimte te geven. Het gebruik van verkleinde potten, planten of standbeelden, of smaller wordende paden als je grenzen nadert, creëert een verkeerd perspectief waardoor je tuin groter lijkt.

Niveauverschillen zoals trappen, verhoogde bedden of verhoogde zwembaden geven de tuin een extra dimensie, maken hem interessanter en leiden de aandacht af van zijn grenzen. Verhoogde bedden en keerwanden voor zwembaden kunnen ook als zitgelegenheid worden gebruikt wanneer de hoogte tussen 450 mm en 600 mm ligt. Het introduceert een functie met een tweeledig doel: nuttiger en aantrekkelijker, waardoor extra bruikbare ruimte in de tuin wordt gecreëerd en automatisch de illusie van meer ruimte wordt gewekt.

Het gebruik van contrasterende kleuren is een andere manier om te suggereren dat de tuin buiten zijn eigenlijke grenzen reikt. Bleke muren met rechthoeken ter grootte van een deur die in een donkerdere kleur zijn geverfd in lijsten met enkele klimplanten en potplanten waardoor het lijkt op een gangpad. Contrasterende bloem- en bladkleuren werken ook goed om interesse, contrast, focus en een gevoel van diepte te creëren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top